Risicocommunicatie juli en augustus

Risicocommunicatie juli en augustus

De komende weken staan in teken van een veilige zomer of vakantie. Veiligheid is voor iedereen die woont, werkt en verblijft in onze regio een belangrijk thema en voor ons als Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zelfs core business. Via gemeenten en onze eigen communicatiemiddelen informeren we onze inwoners regelmatig over verschillende veiligheidsthema’s.

Week 29 Brandveilig op vakantie

Brandveilige vakantie 

Op 11 juli start voor veel inwoners van het gebied Gelderland-Zuid officieel de zomervakantie! Gaat u er lekker tussenuit? Neem voor vertrek nog even de brandveilige vakantietips door. Met deze tips in uw achterhoofd vergroot u de kans op een ontspannen en veilige zomervakantie!

Tips

Hebben apparaten geen stroom nodig als u weg bent? Trek dan de stekker eruit!

Haal glazen decoratie uit u vensterbank. Als de zon schijnt kunnen die werken als vergrootglas en dat kan brand veroorzaken.

Kijk uit met gasflessen. Bewaar en vervoer ze bij voorkeur rechtop en gebruik goedgekeurde slangen en drukregelaars.

Gaat u met de caravan op pad? Gebruik dan een blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker om hem aan te sluiten op een 220-voltinstallatie.

Gaat u varen? Ook op een boot is brand heel gevaarlijk. Gelukkig is bluswater dichtbij, maar zorg dan wel dat je altijd een emmer aan een lijn bij de hand hebt.

Droogte vergroot de kans op een buitenbrand of natuurbrand. Kijk uit met open vuur of een barbecue en wees extra alert in natuurgebieden.

Toch dringend hulp nodig? Het is goed om te weten dat 112 niet alleen het alarmnummer is in Nederland, maar in alle 28 lidstaten van de Europese Unie.

Kijk ook op brandweer.nl

Op de website van de brandweer vindt u verschillende folders vol met adviezen en tips. Speciaal voor de vakantieperiode is er de folder ‘Brandveilige vakantie’ samengesteld. In deze folder besteden we aandacht aan gasflessen, elektriciteit, barbecues en vuurkoven en veiligheid aan boort. Kijk op www.brandweer.nl/vakantie

Week 30 Blijf uit de rivieren 

Zwemmen in rivieren en kanalen? Levensgevaarlijk!

Gelderland-Zuid wordt doorkruist door mooie grote rivieren en kanalen. Een heerlijke plek voor een picknick of lange wandeling. Maar let op, het is geen zwemwater! Het is namelijk levensgevaarlijk om te zwemmen in de rivieren. Verschillende tragische incidenten bevestigen dit keer op keer.

De drie grootse risico’s zijn: waterdiepte, stroming en scheepvaart. Het water tussen de kribben ziet er op het oog wellicht veilig uit, maar dit is niet ingericht om pootje te baden of te zwemmen. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Het water kan daardoor plotseling een stuk dieper worden en door het troebele rivierwater is dat niet te zien. Naast de gewone stroming zijn er gevaarlijke onderstromen en kunnen er zich draaikolken voordoen.

Bovendien levert scheepvaart nog een extra gevaar op. Vanaf een binnenvaartschip ben je als zwemmer nauwelijks zichtbaar en zo’n schip kan niet zomaar uitwijken of vaart minderen. Daarnaast kunnen grote schepen een enorme zuiging veroorzaken, ook in het water tussen de kribben waardoor zwemmers in de rivier getrokken worden.

Tot slot is zwemmen op veel plaatsen ook verboden. Waaghalzen riskeren een boete van 140 euro als er toch gezwommen wordt in de in de vaarweg van rivieren en kanalen of in de buurt van een bruggen, sluizen, stuwen of ballenlijnen.

Week 31 Weet jij de vluchtweg in je vakantieverblijf?

Weet jij de vluchtweg in je vakantieverblijf?

Als het goed is, heb je thuis met je partner en/of kinderen al eens gesproken over een vluchtweg voor als er brand uitbreekt. Maar doe je dat ook als je op vakantie bent? Ook dan is het belangrijk dat je bij deze hectische omstandigheden de snelste vluchtweg kiest en afspraken maakt over bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen of een huisdier.

Wees voorbereid, ook op vakantie
Brand breekt altijd onverwacht uit en kan zich snel verspreiden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je maar drie minuten tijd hebt om je woning bij brand veilig te kunnen verlaten. Het is daarom belangrijk om vooraf een goed vluchtplan te bedenken. Drie ingrediënten van een goed vluchtplan:

Kies de kortste weg naar buiten, liefst aan de straatkant of kant waar de hulpdiensten aankomen.

Spreek een verzamelplaats af waar je elkaar na het vluchten ontmoet.

Spreek af wie voor welk(e) baby, kind, oudere of huisdier zorgt.

Blijf rustig en bel zo snel mogelijk 112
Probeer in de hectiek die ontstaat toch rustig te blijven zodat je jezelf en eventueel anderen zo snel mogelijk in veiligheid kunt brengen. Zodra je op een veilige plek bent, bel je direct 112. Om de hulpdiensten goed te kunnen informeren, is het handig als je het adres van je vakantieverblijf bij de hand hebt.

Meer tips over veilig vluchten? Kijk op: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/vlucht-met-je-vluchtplan

We wensen je natuurlijk een veilige ontspannen vakantie!

Week 32 112 in Europa 

112, daar red je ook op vakantie levens mee

Een incident is erg vervelend en onderweg naar of op een vakantieadres des te vervelender. Gelukkig hebben alle landen van de Europese Unie (EU) hetzelfde alarmnummer: 1-1-2. Daarnaast zijn er nog zo’n 60 landen

waarvan het alarmnummer overeen komt met ons eigen nummer. Net als in Nederland is dit noodnummer gratis en te bereiken vanaf vaste en mobiele telefoons.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden