Weer exposities in Streekmuseum


Foto: eigendom Streekmuseum BvB

Weer exposities in Streekmuseum

Na een periode waarin het streekmuseum Baron van Brakell was gesloten, kunnen we nu gelukkig melden dat het museum weer volgens de normale tijden is geopend.

Ommeren = Door het museum is een looproute uitgezet waardoor u niets mist. Ook kunt u tijdens openingstijden telefonisch reserveren. Hierdoor voldoen we aan de coronarichtlijnen. Uitgebreide informatie kunt u vinden op onze website www.streekmuseumbaronvanbrakell.nl.

Expositie Steenfabriek Ten Cate
Enkele weken geleden kwam het Streekmuseum, geheel onverwacht, in het bezit van een privéarchief over steenfabriek Ten Cate in Lienden. Dit archief bestond uit foto’s, vlaggen en verschillende documenten. Dat de vrijwilligers hiermee erg blij waren blijkt wel uit het feit dat zij, in minder dan 2 weken tijd, het ontvangen materiaal hebben gedigitaliseerd en een expositie hebben ingericht over Steenfabriek Ten Cate. Deze steenfabriek lag aan de Marsdijk in Lienden en was in de jaren 50 tot 70 belangrijk voor de werkvoorziening in Lienden en omstreken. Steenfabriek Ten Cate haalde zijn klei uit de Marspolder waardoor de zandgaten tussen Lienden en de Marsdijk ontstonden. Deze klei werd met behulp van een klein spoorlijntje naar de fabriek getransporteerd. Tegenwoordig is dit een mooi natuurgebied waar diverse (water)vogels zijn te spotten.

De expositie, welke te zien is in de zaal van het museum, bestaat grotendeels uit de ontvangen oude foto’s, documenten en vlaggen en is aangevuld met materiaal welke al in het bezit was van het museum. Een 16 mm film welke wij ook hebben ontvangen moet nog worden beoordeeld of deze geschikt is om te digitaliseren. Of en wanneer deze getoond kan worden is helaas nog niet bekend. Wij houden u hierover graag via onze website op de hoogte.

Expositie Johannes van Zanten
De expositie over Johannes van Zanten, verzetsstrijder in de Betuwe, is nog steeds in ons museum te bezichtigen.

Stichting Heemkundig Museum.
Het bestuur van de St. Heemkundig Museum heeft besloten deze stichting op te heffen en alle inventaris onder te brengen in de St. Streekmuseum Baron van Brakell. Het Heemkundig museum maakte al ruim 5 jaar deel uit van het Streekmuseum Baron van Brakell. Voor de bezoekers aan het museum verandert er verder niets. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de nieuwspagina op onze website.

De Stichting Streekmuseum Baron van Brakell beheert nu de volledige collectie van het vroegere Heemkundig- en Boerenwagenmuseum.

Vrijwilligers.
Het streekmuseum is nog altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers welke zich willen inzetten voor het museum. Hiervoor kunt u contact opnemen via mailadres info@streekmuseumbaronvanbrakell.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden