De monumentale begraafplaatsen doen hun hekken open op 13 september 2020, voor bezoekers wordt een thema-wandeling georganiseerd
De monumentale begraafplaatsen doen hun hekken open op 13 september 2020, voor bezoekers wordt een thema-wandeling georganiseerd (Foto: )

Tielse Open Monumenten Dag 2020

eindelijk een evenement dat doorgaat, maar dan wel anders

Marjon de Lange

Het lijkt erop dat er binnenkort toch een groot landelijk evenement plaats kan vinden. Op zondag 13 september 2020 is het weer tijd voor de open monumentendag. Tiel kiest voor een aangepaste vorm, rekening houdend met corona-regels.

Tiel - Een landelijk evenement houden in een tijd dat nagenoeg alle evenementen geen doorgang kunnen vinden. Het geeft de Tielse werkgroep OMD (afkorting voor Open Monumenten Dag) een gemengd gevoel. "Enerzijds zijn we blij dat het toch wel door kan gaan, anderzijds hebben we veel moeite gedaan om te zoeken naar een juiste manier om dit evenement toch wel te kunnen gaan houden."

Dichte deuren

Gekozen is voor een open monumenten-dag met gesloten deuren. Dat klinkt heel vreemd maar betekent in de praktijk eigenlijk gewoon dat er op die bijzondere dag stadswandelingen en fietstochten langs de vele Tielse monumenten gehouden worden, met verschillende thema's en onder leiding van een deskundige gids. "Het leek ons geen haalbare kaart om onze Tielse monumenten open te stellen", zegt Martin van der Mark, voorzitter van de werkgroep en ook van de Tielse Oudheidkamer. "Er is dan toch sprake van een logistiek probleem. Bezoekers die het pand uit willen gaan komen nieuwe bezoekers in de gang tegen, net als wanneer ze van de één naar de andere ruimte willen lopen. De monumenten worden op die bijzondere dag beheerd door onze vrijwilligers en gezien hun gemiddelde leeftijd behoren zij tot de risico-groep voor corona. Bovendien kun je niet verwachten dat zo'n vrijwilliger de hele middag politieagent staat te spelen voor de anderhalve meter-regel. Een groot punt voor ons was ook de onzekerheid over de bezoekersaantallen. Er is zo weinig te doen en er waren weinig mogelijkheden voor een uitje de afgelopen tijd. Uiteraard is het mooi als onze vele monumenten in grote getale bezocht worden, maar niet tegen elke prijs natuurlijk."

Audio

Om de vereiste afstand van anderhalve meter te bewaren huurt de organisatie audio apparatuur in voor de wandelaars en hun gids. "De gidsen vertellen tijdens de wandeling over het monument en andere bijzonderheden. Net als vorig jaar komt er weer een bomenwandeling, langs natuurmonumenten. Het landelijk thema die dag is onderwijs. In dit kader komt er een speciale themawandeling." aldus Van der Mark. Tiel heeft een aantal open lucht monumenten zoals de monumentale begraafplaatsen, Ter Navolging en de Joodse Begraafplaats. Die kunnen natuurlijk vrij bezocht worden, maar ook daar geldt de gepaste afstand. De bezoekers krijgen tijdens de rondleiding alle informatie via de audio. Een leuk detail is dat een aantal wandelingen starten bij de recent gerenoveerde kleine kiosk aan de Veemarkt. Dit was ooit het Tielse VVV-kantoortje. Die dag is het dan weer het middelpunt van toerisme. Én uitbaatster Corry kijkt er al naar uit met een drankje en ook wat lekkers!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden