<p>Jan Beijer</p>

Jan Beijer

(Foto: )

Tepels tellen

  Column

Het zou een vraag kunnen zijn voor De Slimste Mens. Hoeveel tepels heeft een fokzeug? Antwoord: het worden er steeds meer. Een paar jaar geleden konden nog twaalf biggetjes een plekje bij moeder zeug vinden om te drinken. Nu zijn het er soms al zestien. Dankzij genetische manipulatie van deze arme dieren kunnen dat er straks wel achttien zijn, zo vertelde een fokker in het televisieprogramma De Keuringsdienst van Waarde. Nog meer biggen, nog meer productie, nog minder dierenwelzijn. Ik zag treurige beelden van fokzeugen die op reusachtige teckels leken. Beesten die steeds langer worden.

Hoe dat kan? Het is de fokkers na intensief geëxperimenteer gelukt een extra rib in het varkenslijf te laten groeien. Weer een paar karbonaadjes erbij. Ik zie de dieren steeds zieliger worden. Twee jaar lang mogen de zeugen niets anders doen dan biggetjes werpen, het liefst veertig per jaar. Daarna komt er een eind aan hun geprogrammeerde bestaan en eindigen ze als diervriendelijk gehakt in de aanbieding bij de supermarkt. De afgelebberde tepels worden apart gehouden: die gaan de frikadellen in.

De fokker op de televisie glom van trots. Vertaal zo’n tepel-experiment eens naar de mens. Ik zie het al voor me. De vrouw van de fokker schiet in het echtelijk bed overeind en gilt: “O, lieve help, manlief, er is iets vreselijks gebeurd. Ik heb er een derde tepel bij gekregen”. Misschien zou de fokker daar ook wel trots op zijn. “Mooi zo,” hoor ik hem al zeggen. “Da’s lekker makkelijk als we een drieling krijgen.”

De kans bestaat dat het dierenwelzijn dit jaar in de gemeente Buren voor ophef gaat zorgen. De tot de grond toe afgebrande Knorhof is van plan te gaan herbouwen en maximaal 28860 varkens in een nieuwe stal te proppen. Even voor de Burense wethouders, die in Horssen, Babberich en Schoonhoven wonen en dus niets van deze ramp hebben meegemaakt: de brand was in 2017 en er kwamen circa 22.000 dieren om.

De provincie beslist of er een vergunning voor de herbouw wordt verleend. Dat lijkt me niet makkelijk in deze onzekere coronatijd. Virologen waarschuwen voor het gevaar van virusinfecties door opgestapelde varkens. “Covid-19 is ontstaan doordat een virus van dier op mens is overgesprongen. Een zogenaamde zoönose”, aldus hoogleraar virologie Ron Fouchier van het Erasmus MC.

Hoe meer dieren bij elkaar, hoe meer kans op een virusinfectie.

De nieuwe Knorhof als oorzaak van een nieuwe pandemie? Je moet er toch niet aan denken!

In de gemeente Buren hoor ik weinig of niets over deze kwestie.

Een raadslid dat ik er naar vroeg, moest ook de schouders ophalen. Hoe loopt dit af, hoe ongerust moeten we zijn? Wat gaat de provincie doen en hoe staan de zaken er nu voor in Arnhem?

De Burense gemeenteraad heeft het er niet over. Geen informatie naar de inwoners. Taal noch teken. Wat voorlichting betreft, ligt de Burenaar aan de “acherste mem”, om het eens op zijn Betuws te zeggen.

De achterste mem. Dat kan de zestiende zijn, de zeventiende en over enige tijd misschien wel de achttiende.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)

spot op de betuwe

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden