Foto:

De bak in

  Column

De 90-jarige maar nog o zo krasse Maria de Goede uit Tiel rijdt al veertig jaar schadevrij auto. Er zijn heel wat jaartjes bij van 30.000 kilometer. Nu is ze haar rijbewijs kwijt. Ingepikt door de politie.

Het roze pasje ligt bij de officier van justitie. Nou, als je dit overkomt, moet je wel heel wat uitgespookt hebben. Wat dan? Heeft ze lallend en ladderzat achter het stuur gezeten? Is ze met een vaartje van meer dan honderd door de bebouwde kom gejakkerd? Is ze een agent, die haar staande wilde houden, met grof geweld te lijf gegaan? Nee, niets van dit alles.

Maria is, haar naam zegt het al, de goedheid zelve. Ze heeft alleen maar een klein ongelukje gehad. Zoals dat ons allemaal wel eens overkomt.

Op de Grotebrugse Grintweg in haar woonplaats is ze tegen een bloembak gereden. Nou ja, bloembak, de onfortuinlijke automobiliste spreekt zelf liever van “een onkruidbak”. U kunt wel raden wie dat ding in onderhoud heeft.

Maria is, zo vertelde ze mij door de telefoon, door die bak in de war geraakt. Het is een ingewikkelde weg, een soort hindernisbaan met obstakels die door verkeersdeskundigen “fysieke elementen” worden genoemd. Een weg die al bakken met geld heeft gekost.

“En nog steeds is het niks. Om tureluurs van te worden. Bij de slager hoor ik de mensen er ook vaak over klagen”, aldus Maria, die sterk het vermoeden heeft dat ze om haar leeftijd gediscrimineerd wordt. Na het ongelukje was het voor de politie zo klaar als een klontje; ze was niet meer geschikt om auto te rijden. Dat lijkt me sterk.

Ik acht agenten tot veel in staat, maar ik laat ze liever geen doktertje spelen op de openbare weg. Ik heb nooit gehoord dat ze daarvoor opgeleid zijn. Hoe kun je in een oogwenk zien dat iemand lichamelijk of psychisch niet meer in staat is een auto te besturen? Ik zou daar toch mee oppassen.

De praktijk is wel even anders. Uit onderzoek bleek vorig jaar dat politie en marechaussee de laatste drie jaar het rijbewijs van 229 oudere automobilisten ten onrechte hebben afgenomen.

Ouderen veroorzaken relatief weinig ongelukken, ze zijn vaker zelf slachtoffer in het verkeer. We hebben meer problemen met jonge automobilisten die rondjes door de stad jakkeren. Misschien zou de politie in deze categorie ook eens een paar rijbewijsjes kunnen inpikken.

De gedupeerde Maria moet intussen maar afwachten of ze het papiertje dat ze zo mist, terugkrijgt. Dat kan wel een maand of zeven duren, nog afgezien van de bureaucratische rompslomp die haar nog te wachten staat.

Ze kan in beroep gaan. De kans dat je dat wint is net zo klein als de kameel die door het oog van een naald kruipt, om het eens op z’n Bijbels te zeggen.

Bewoners van die hinderlijke Grotebrugse Grintweg vinden het zo langzamerhand welletjes. Het wordt tijd dat de plaatselijke politiek zich ermee gaat bemoeien.

Weg met die bloembakken. En als de politiek dat niet voor elkaar krijgt, zet dan maar een bord neer aan het begin van de straat. Alleen toegankelijk voor botsautootjes

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)

Column Spot op de betuwe

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden