Foto: De Zakengids

De Veerbaas Vertelt: Interim-manager

  Column

"Het zwembad in Culemborg houdt de gemoederen wel bezig. De inwoners hebben veel kritiek op de gezagsdrager van hun stad. Baukelien Franken is heel duidelijk. De gemeente Culemborg geeft bakken geld uit voor een onderzoeksbureau en een interimmanager. U weet wel 'meeuwenmanager'. De gemeente heeft een vermogen binnengehaald. Het zwembad werd verkocht aan de hoogste bieder en niet aan de organisatie met het beste plan. Het oude was al lang gefinancierd door sportfondsen. Baukelien en vele andere inwoners vinden dat raad en college iedereen voor de gek houdt. Ze vragen zich af, wat er zou gebeuren als de vrijwilligers een maand zouden staken. Zij vinden het echt tijd voor een omwenteling. Inwoners verwachten dat de politiek open en transparant is. De laatste woorden over het zwembad De Waterlinie zijn nog niet gesproken."

Geen Regenboogvlag

"Samen bouwen, is het motto van de coalitie in de gemeente West Betuwe. Het woord 'samen' heeft in de nieuwe gemeente een eng begrip. Samen bouwen is alleen bestemd voor de coalitiepartijen. In dit geval zijn dat SGP, Dorpsbelangen, ChristenUnie en Lokaal Belang West Betuwe. Laat ik nu hebben gedacht dat bij 'samen bouwen' er ook ruimte zou zijn voor de andere partijen van de raad. Samen bouwen betekent ook ruimte geven aan je medemens, medespelers, medebestuurders. Samen bouwen wil toch niet zeggen dat als je de macht hebt, in dit geval één zetel meer, je alle anderen of andersdenkende jouw wil oplegt. Samen bouwen en het spel spelende, weet je dat er spelers zijn die anders denken. Dat mag in 2019 en daar is niets mis mee. Ik heb respect voor de SGP en de ChristenUnie, ik kan ook respect opbrengen voor hen die deel uitmaken van een andere partij en uit geloofsovertuiging tegen het uithangen van de regenboogvlag of zondagsopening zijn.

Ik geloof niet dat alle raadsleden van Dorpsbelangen en Lokaal Belang West Betuwe ineens zo principieel zijn geworden. Voor mijn gevoel hebben ze 'pluche-kleefkit' aan het achterwerk. Bang dat de coalitie zal vallen?

Met angst als specie, zal er weinig gebouwd worden in de mooie gemeente West Betuwe. Dan wordt het een gemeente die van los zand aan elkaar hangt en op drijfzand wordt gebouwd. West Betuwe kan dan wel de grootste aan inwoners zijn, dan de kleinste in daden. Met verdeel- en heerspolitiek, wordt er geen gezonde en menslievende samenleving gebouwd. Meer naar elkaar omkijken, zeker naar onze naaste. 'Heb uw naaste lief als uzelf', staat er toch in de Bijbel?

Op 5 februari is volgens de Chinese astrologie het jaar van het Varken begonnen. Het Varken is een zeer vreedzaam dier, dat zou betekenen dat het een rustig en kalm politiekjaar wordt in West Betuwe. Een jaar waarin de mens zich socialer en toleranter naar elkaar zal opstellen. Op 5 februari kwamen de raadsleden en fractieleden bijeen. Na de uitgebreide vergadering ben ik echt in het Varken gaan geloven.

De raadsleden wisten het op te brengen, naar elkaar te luisteren en op een fatsoenlijke manier met elkaar een discussie aan te gaan.

We zijn er."

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden