Tiel, 24 december 2019Columnist voor Zakengids Jan Beijer.Foto Jan Bouwhuis.
Tiel, 24 december 2019Columnist voor Zakengids Jan Beijer.Foto Jan Bouwhuis. (Foto: Jan Bouwhuis)

Snoepgoed

  Column

Jan Beijer

De kliko-clowns van de AVRI die zo lekker in onze containers snuffelen, krijgen er collega's bij. De gemeente Neder-Betuwe gaat snuffelaars op pad sturen om de fruitstalletjes in de boomgaarden in de gaten te houden. De fruitboeren mogen alleen nog hun eigen kersen, appels, peren of pruimen langs de weg verkopen. Een pot pruimenjam van niet-Betuwse makelij is verboden. Eigen fruit eerst, om met de woorden van de president van Amerika, wiens naam mij even ontschoten is, te spreken. Er ligt nog een belangrijke klus op de gemeentelijke snuffelaars te wachten. Zij moeten ook de supermarkten in. Om te controleren of het snoepverbod niet overtreden wordt. De winkels mogen geen snoep meer bij de kassa uitstallen.

Geen Mars of KitKat meer voor het grijpen. Anders breng je de Neder-Betuwse kinderen maar in de verleiding. Dat wil het gemeentebestuur niet op het geweten hebben. De jeugd is daar toch al dik genoeg.

Een goede kennis uit Echteld die ik vorige week sprak, moest smakelijk lachen om dit soort pietluttige bemoeizucht van de overheid. Er zijn wel andere dingen om je als bestuur van een gemeente druk over te maken. Als voorbeeld noemde hij de bouw van een Shell benzinestation met een horecabedrijf, een toeristisch servicepunt bij de afslag Medel van de A15, de afslag naar het crematorium. Volgens de plannen komt er ook nog een soort supermarkt bij. Een winkel met een ruim assortiment snoepgoed bij de kassa en met fruit uit Griekenland en misschien wel uit Zuid-Amerika. Mijn kennis had nog niemand in het dorp Echteld gesproken die op zo'n benzinestation met alles erop en eraan zit te wachten. Een eindje voorbij Ochten staan al twee van die stations met horeca langs de snelweg. En moet er dan nog eentje bij? Ik zag het ongeloof in zijn ogen. Ongeloof dat ik kon delen.

Het nieuwe benzinestation komt pal tegen bedrijvenpark Medel te staan. Net nog op het grondgebied van de gemeente Neder-Betuwe. En op een steenworp afstand van het benzineservicepunt van Van Dijkhuizen, dat daar in overleg met het Industrieschap Medel is neergezet. Er zou, zo beloofde het schap, waarin de gemeente Neder-Betuwe participeert, geen tweede pomp op Medel bijkomen. Geen wonder dat Van Dijkhuizen zich nu stevig in de kuif gepikt voelt. Beloofd is nog altijd beloofd. Het zal wel uitdraaien op een slepende juridische procedure. De Neder-Betwse bestuurders kunnen de borst wel natmaken. Dit is andere koek dan kersen uit eigen bongerd en zakjes Autodrop in de supermarkt.

Hoe deze kwestie af zal lopen? Misschien lossen onze zwaar beschermde knuffelvogels, de roeken, het wel op. Want stel je voor dat er een koppel roeken neerstrijkt op het dak van de half in puin liggende boerderij, waar het benzinestation is geprojecteerd. Een verliefd paar dat lekker gaat nestelen in die bouwval. Van Dijkhuizen weet maar al te goed wat dat betekent.

De sloop van zijn oude benzinepomp in Tiel werd een half jaar door een stelletje broedende roeken vertraagd. De vogels hebben hem handen vol geld gekost. Maar ze zouden hem nu wel eens van pas kunnen komen. Ach, Van Dijkhuizen maakt het eigenlijk niet zo veel uit. Hij zit toch al in de nesten.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden