<p>Jan van den Berg filmt dichter Marcel Vaandrager voor Tour de Waal 2021, bij een &#39;hightlight&#39; in Haaften.</p>

Jan van den Berg filmt dichter Marcel Vaandrager voor Tour de Waal 2021, bij een 'hightlight' in Haaften.

(Foto: organisatie)

Tour de Waal blijft fietsers verrassen

  Cultuur

Ik dacht dat ik als Tielenaar het Rivierengebied inmiddels wel kende, maar Tour de Waal 2021 heeft toch weer een aantal verrassingen in petto. Digitale verrassingen, verwerkt in een app met "beleefroutes" voor fietsers. "Ook in coronatijd willen we de vrijheid vieren", aldus maker Jan van den Berg.

Regio - Dit jaar dus geen broodjesdropping en andere groepsactiviteiten op Bevrijdingsdag, maar individuele fietstochten op een dag naar keuze. Het thema: Vrede, Vrijheid en Verbondenheid. Ik heb de primeur en mag de eerste "beleefroute" van Tour de Waal 2021 uitproberen: Zaltbommel-Tiel, een rondtocht van 49 kilometer. Vers van de pers, de nacht tevoren online gezet door Jan van den Berg. Thuis download ik de routekaart met filmpjes vast op mijn telefoon, zodat ik onderweg niet afhankelijk ben van internet. Vanaf Zaltbommel volg ik de Waaloever, langs pittoreske dorpjes zoals Hurwenen, Rossum en Varik. Ik heb hier vaker gefietst, maar dankzij de video's bij 21 hoogtepunten onderweg gaat er een nieuwe wereld voor me open. Een wereld vol historische verhalen, muziek en poëzie, professioneel vastgelegd door Jan van den Berg met presentator Vincent Wibier en cameratechnicus Remko Som de Cerff. In mijn proefversie werken nog niet alle filmpjes, maar dat wordt opgelost, verzekert Jan me. Een dag is eigenlijk niet onvoldoende om alle highlights voldoende aandacht te geven, besef ik halverwege. En oortjes zouden ook wel handig zijn geweest, gezien de wind.

Buffelen

Inmiddels zijn twee routes van Tour de Waal 2021 beschikbaar in de app BeleefRoutes, twee anderen volgen later dit jaar. Jan: "Een paar maanden geleden werd duidelijk dat evenementen op Bevrijdingsdag ook dit jaar niet toegestaan zijn. De vraag is dan hoe je de vrijheid kunt vieren, ondanks een lockdown. Niks doen was voor ons geen optie, zeker nu het thema vrijheid tot zoveel discussie leidt en veel mensen vanwege corona in een isolement zitten. We hebben toen in vijf weken dit digitale alternatief gemaakt. Dat was best buffelen." Welnu, het resultaat mag er zijn!

De Tour de Waal, een initiatief van Stichting Beeld van Oranje Linten, is ontstaan in 2014. Vanwege COVID-19 zijn de meeste activiteiten onderweg dit jaar digitaal. In de gratis app BeleefRoutes staan twee rondtochten: Zaltbommel-Tiel (49 km) en Zaltbommel-Loevestein (44 km). Twee oostelijke trajecten volgen later dit jaar. Als de veerpontjes varen, kunt u de routes inkorten, zie uiterwaarde.nl/pontjes. Tip: download het traject voor vertrek en zet uw "locatie" aan. Voor nadere informatie, zie www.tourdewaal.nl.

Tour de Waal 2021: beleefroutes op de fiets

Corien Remijn

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden