Logo zakengidstiel.nl


Marinus van Beusichem, Tonie de Leeuw, Robin van de Gun en Sharon van der Zand. (Foto: William Hoogteyling)
Marinus van Beusichem, Tonie de Leeuw, Robin van de Gun en Sharon van der Zand. (Foto: William Hoogteyling) (Foto: William Hoogteyling)

Blagen Woagen uit Beusichem naar Zwarte Cross

  Human Interest

De Zwarte Cross barst morgen los en zal het gehele weekend doorgaan. Uit het gehele land trekken jong en oud naar Lichtenvoorden om daar het jaarlijkse feest van hun leven mee te kunnen maken. Dit jaar is het de 21ste editie. Velen gingen er eens heen om het mee te maken, maar werden verslaafd aan het evenement en gaan nu jaarlijks. Ook vanuit het Rivierengebied gaan ontelbaren naar de Achterhoek.

Door Cees Hoogteyling

BEUSICHEM - Robin van der Gun (20) en Marinus van Beusichem, uit Beusichem gaan er met een groot aantal vrienden heen om hun kunstje te bewijzen op de crossbaan. Robin heeft zijn Qaud omgebouwd tot kinderwagen en Marinus tot een buiten-werelds voertuig. De organisatie heeft zelfs zijn model op hun site gezet.


De eerste keer

''Toen ik elf was ging ik met mijn vader. Nu ben ik twintig en ga voor het eerst met een omgebouwde Qaud. Toen ik zestien was, mocht ik voor het eerst alleen. Toen ben ik er met de trekker heen gereden. Dat heeft bijna zes uur geduurd. Geweldig dit feest, er is zoveel te doen en te zien. Ik heb al een paar keer meegereden met de crossmotor. Voor de inschrijving moet je wel snel zijn, om niet buiten de boot te vallen. Dan moet tevens het ontwerp ingediend worden. Een maand later hoor je of je bent toegelaten. Dan is het bouwen geblazen. We gaan ervoor", zegt Robin van der Gun.

"Ik was vijftien toen ik voor het eerst kennis maakte met dit feest. Het weekend is om voor je het weet. Na twee maanden bouwen, want het moet aan allerlei veiligheidseisen voldoen, gaat het eindelijk gebeuren. Als kind zijn we gek gemaakt door de beelden die we zagen op Omroep Gelderland. Robin neemt zijn vriendin Sharon van der Zand mee. Met mij gaan zo'n twintig vrienden mee. Ook Tonie de Leeuw, hij heeft mee gebouwd", zegt Marinus.


Regels

"Kijk er zijn misschien mensen die denken dat er op de Zwarte Cross maar van alles kan wat God verboden heeft. Ik verzeker je dat dit zeker niet het geval is. Er kan veel, maar er zijn grenzen. Daar heeft iedereen zich maar aan te houden. Je kunt er wel heen gaan, maar je moet zeker zorgen dat je mag blijven om alles mee te maken. Op de Zwarte Cross gelden regels die er voor zorgen dat iedereen het daadwerkelijk naar zijn zin kan hebben en het vooral veilig blijft. Als iedereen nu maar gewoon blijft doen, komt het allemaal wel voor elkaar en mag je het volgende jaar weer komen", zegt Robin.

De Zwarte Cross wordt gehouden van vrijdag 14 juli tot en met zondag 16 juli.

Reageer als eerste
Meer berichten