Logo zakengidstiel.nl


De lesruimte, een kamer in Ellis Bijlmakers' huis, verraadt naast haar passie voor Spaans ook haar passie voor Costa Rica én voor lesgeven. (Foto: Karel van Koppen)
De lesruimte, een kamer in Ellis Bijlmakers' huis, verraadt naast haar passie voor Spaans ook haar passie voor Costa Rica én voor lesgeven. (Foto: Karel van Koppen) (Foto: Karel van Koppen)

Ellis Bijlmakers: Passie voor Spaans

  Human Interest

Volksuniversiteit West Betuwe heeft een groot aantal talencursussen, waaronder Spaans. Tussen de Spaanse achternamen van de docenten prijkt één Nederlandse naam: Ellis Bijlmakers (1969), een docente met naar eigen zeggen 'een passie voor Spaans'.

Door Karel van Koppen

CULEMBORG - Toen Ellis 10 jaar geleden in Culemborg kwam wonen, kon zij haar droom verwezenlijken: 'Blablablar', een taalschool waar zij op haar manier Spaanse les kon geven. De lesruimte, een kamer in haar huis, verraadt naast haar passie voor Spaans ook haar passie voor Costa Rica én voor lesgeven. "Je vindt 'blablablar' niet in woordenboeken, maar het betekent zoiets als 'gezellig samen praten.' Vanaf de eerste les gaat het bij mij om Spaans spreken. Vergeet je schroom, maak maar fouten, communiceer, hoe dan ook."

Die insteek heeft alles te maken met een ervaring tijdens haar stage in Costa Rica aan het eind van haar studie. "Ik ging werken bij een alfabetiseringsproject voor kansarme mensen op het platteland. In een verre uithoek van Costa Rica kwam ik bij mensen voor wie ik de eerste niet-dorpsgenoot was die zij in hun leven zagen. Door verlegenheid en taalproblemen was het contact moeizaam. De laatste avond kwam ter sprake dat in het Nederlands een hond "Waf-waf" zegt, maar in het Spaans "Guau-guau". Dat sloeg aan. Die avond bleven we dierengeluiden vergelijken, de schroom verdween en het contact ontstond." Costa Rica is nog altijd 'haar' land.

Spaans gaan doen was voor Ellis een rationeel besluit. "Ik heb op de middelbare school ook Italiaans gedaan, dacht erover dat te gaan studeren, maar vond dat toch te beperkt. Zo is het Spaans geworden. Tijdens mijn eerste jaar aan de Universiteit van Amsterdam miste ik de praktijk. Daarom ben ik in 1988-89 Spaans gaan studeren in Granada. Toen ontstond mijn passie. Terug in Nederland heb ik mijn studie afgemaakt." Ellis ontdekte haar plezier in lesgeven bij toeval. Via een administratieve baan op een taleninstituut rolde zij het talenonderwijs aan volwassenen binnen. "Dat vond ik geweldig. De mensen zijn gemotiveerd. Zij hebben Spaans nodig voor hun werk of opleiding, KLM en Schoevers bijvoorbeeld. Anderen krijgen in de familie of door vakantie met Spaans te maken. Ik hou van volwassenenonderwijs, maar sinds kort geef ik tevens Spaanse les aan kinderen, ook aan ouders en kinderen samen."

Een aantal leerlingen – ook bij VUWB – volgt al jarenlang les bij Ellis. Want behalve Spaans weet zij ook haar passie voor Spaans over te brengen. "Een prachtige taal. De basis heb je snel onder de knie, en daarna.... elke dag leer ik nog dingen bij." Meer info: blablablar.nl of vuwestbetuwe.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox