Logo zakengidstiel.nl


Hans van den Hengel hier samen op de foto met wielrenner Lieuwe Westra.
Hans van den Hengel hier samen op de foto met wielrenner Lieuwe Westra.

Wielerman Hans van den Hengel overleden

  Sport

74-jarige leeftijd is Hans van den Hengel overleden. In wielerkringen een geliefd persoon, die veel belangstelling had voor deze sport. In het bijzonder de jeugd. Daarom was het niet verwonderlijk dat de voorzitter van het wielerdistrict Midden-Nederland tijdens de crematie aan de familie liet horen, dat de wielercompetities van Midden-Nederland naar zijn naam blijven draaien, dus wordt het de Hans van den Hengel wielercompetitie, daarmee blijft de naam van Hans altijd in herinnering.

Door Theo van Dam

Culemborg - Eigenlijk was Hans toen hij zijn sportloopbaan begon niet een wielrenner. Hij begon zijn loopbaan als keeper van het Utrechtse Velox. Toen hij met zijn echtgenote Wil verhuisde naar Culemborg kwam hij in het doel van onder andere Vriendenschaar en Culemborg ’67.

Hans had het niet naar zijn zin als keeper en werd lid van judovereniging Anton Geesink en tafeltennisvereniging TTV Gispen.

Toen hij zijn plezier vond op de wielrenfiets, ging hij zijn blik op die sport verruimen. Hij wist van de Ren- en Toerclub Jan van Riebeeck een bloeiende vereniging te maken. Als jeugdleider wist hij de vereniging te laten groeien tot één van de verenigingen die landelijk bekendheid verwierf. Hij organiseerde de Landelijke jeugdrondes en competitie van Midden-Nederland voor de jeugd. Op het industrieterrein had hij een parcours uitgezet, waarbij de vereniging ook de beschikking kreeg aan een eigen clubhuis. Renners als Michael Boogerd, Leontien van Moorsel, om maar enkele te noemen, reden op dit parcours hun eerste ronden.

Hans vond later een andere vorm van bezig zijn bij het wielrennen. Hij werd microfonist bij diverse wielerrondes. Bij de jeugd deed hij het al, waarbij hij iedere jeugdrenner op zijn manier wist aan te moedigen van nummer één tot laatst. Ook bij de grote wielerrondes groeide Hans uit tot een groot man. Bij de KNWU kreeg hij eerst het zilveren wiel en enkele jaren de unieke speld van het gouden wiel.

Hans werd ziek en kreeg een ziekte die hij niet meer kon winnen.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox