Een prachtige podiumplaats (derde plek) voor het Deilse wielertalent Thymen Arensman in Parijs-Roubaix voor de beloften. (Foto: Martijn Arensman)
Een prachtige podiumplaats (derde plek) voor het Deilse wielertalent Thymen Arensman in Parijs-Roubaix voor de beloften. (Foto: Martijn Arensman) (Foto: )

Podiumplaats Parijs-Roubaix voor Thymen Arensman

  Sport

Het achttienjarige wielertalent Thymen Arensman heeft in de loodzware klassieker Parijs-Roubaix op 27 mei beslag gelegd op de derde plaats. Een heel bijzondere prestatie van deze doorzetter die dit jaar voor het eerst bij de beloften rijdt.

Door Arno voor de Poorte

Deil - Als eerstejaars belofte doen weinigen hem dit na: finishen als derde in deze klassieker met de meedogenloze kasseistroken. Ook gezien het gegeven dat hij kort daarvoor zijn examens voor het gymnasium heeft afgelegd. En dus relatief weinig trainingskilometers heeft kunnen maken. Hij zegt daarover: "Toen ik aan de wedstrijd begon, was ik al blij als ik de koers zou uitrijden" Met zijn ploegmaat Julius van den Berg en de latere winnaar Stan Dewulf vormde de Deilse kilometervreter na de laatste kasseistroken het koptrio. "Het was de hele dag al rammen geblazen. In de laatste vijf kilometer heb ik me opgeofferd voor Julius. Ik heb hem uit de wind gehouden en naar de meet gesleurd. Uiteindelijk heeft Stan hem op waarde geklopt in de sprint. Misschien had er meer ingezeten als we dit beter hadden uitgespeeld. Tenslotte waren we met twee van 't Nederlandse SEG Racing Academy tegen één Belg van Lotto. Ik ben hoe dan ook meer dan blij met deze uitslag!"

Ambitie

De echte ambitie van Thymen is om in een World Tour-team te komen. Tymen ziet zichzelf als ronderenner. Hij heeft een echt klimmerspostuur en gaat met de besten mee het hooggebergte over. Het multitalent 'doet' Alpe d'Huez in 42 minuten. Bovendien heeft hij een puike tijdrit in zijn benen. Hij hoopt met fietsen zijn brood gaan verdienen. "Ik wil een belangrijke rol spelen in de klassiekers en de drie grote ronden rijden. Dan praat ik over de Vuelta, de Giro en de Tour de France. Dat zijn erg tot de verbeelding sprekende koersen." Daarnaast is Thymen een concurrent voor alle veldrijders. Ook in de winterse modderkoersen staat hij zijn mannetje. "Ik ben Nederlands kampioen veldrijden bij de junioren in 2017."

Trainen

Thymen heeft zich ingeschreven voor een universitaire studie geschiedenis. "Zeker met een topsportrooster moeten mijn trainingen daar makkelijk mee te combineren zijn." De multicyclist maakt trainingsweken van ongeveer zestien uur. Dat gaat de komende tijd veranderen. Meer trainingsarbeid moet tot meer kracht en vooral meer duurvermogen leiden. "Ik trap op dit moment 400 watt weg. Een profrenner ongeveer 425 watt. Daar zit niet zo heel veel verschil meer tussen. Alleen een prof houdt dit aanzienlijk langer vol." Nu hij bij SEG Racing Academy zit, is alles veel professioneler voor hem geregeld. "Ik kan me daar van af nu ook meer op gaan toeleggen. Eerst maar eens heel hard gaan trainen en zoveel mogelijk wedstrijden rijden. Ik kijk in het komende jaar wel wat dat me brengt!"

Meer berichten