Spannende tijden TEC talenten Chelsea Homan en Alec van Kappel

  Sport

Trainen, trainen en nog eens trainen. Je uiterste best doen en hopen dat je door mag naar de volgende training om uiteindelijk voor het meisjes- of jongenselftal van de KNVB geselecteerd te worden. Dat is precies waar TEC talenten Chelsea Homan en Alec van Kappel op hopen. Beide spelers van TEC JO13-1 - doen hun uiterste best om bij de laatste achttien spelers van de KNVB-talententeams te komen. Vandaag staat er weer een KNVB selectietraining op de agenda en horen Chelsea en Alec of ze weer een ronde verder zijn.

Hard trainen en opvallen

"Eerst waren we met een groep van zo'n 65 meisjes en nu zijn we nog met 36 meisjes over.", vertelt Chelsea Homan. "Er vallen steeds meisjes af. Nu hebben we twee trainingen waarbij de grootste groep afvalt. Kom je door deze trainingen heen dan volgen er nog acht trainingen waaruit het uiteindelijke meisjeselftal geselecteerd wordt. Dit elftal gaat dan wedstrijden tegen jeugdteams van BVO's (Betaald voetbalorganisatie) of jeugdteams van andere landen spelen."

Het is voor dertienjarige Chelsea niet de eerste keer dat ze meestrijdt voor een plaatsje in dit talententeam van de KNVB. Chelsea werd voor het eerst op tienjarige leeftijd gescout voor MO12/13. Sindsdien is Chelsea er elk jaar bij. "De eerste keer dat ik naar een KNVB selectietraining ging, vond ik het wel spannend. Het was eerst even wennen, maar ik kwam in een leuk team terecht. Tijdens zo'n training doe ik altijd erg mijn best en speel ik zo goed mogelijk. Door goed te spelen tijdens de trainingen en wedstrijden, val je op en is de kans groot dat je het volgende jaar weer wordt uitgenodigd. Veel meisjes met wie ik nu train bij de KNVB ken ik al van vorig jaar of de jaren daarvoor. Je komt elkaar steeds tegen.”

Nog beter worden

Op vijfjarige leeftijd startte Chelsea met voetballen en heeft ze altijd in een jongensteam meegespeeld. Veel ruimte voor andere dingen is er in het leven van Chelsea niet. "Ik vind alles wat met voetbal te maken heeft leuk. Ik train nu drie keer in de week bij TEC en een keer bij de KNVB. En op zaterdag heb ik natuurlijk een wedstrijd. Ik ga in Zetten naar school en daar zit ik in de Sportklas. Ik doe niet alles mee, want dat wordt veel."

Met Messi, Lieke Mertens, Robbie Holder, Serhat Koç, Wimilio Vink en Daan Disveld als haar grote voorbeelden, hoopt Chelsea op een mooie carrière als profvoetballer. Chelsea is razendsnel met de bal aan de voet, heeft een buitengewoon goed overzicht en speelt coachend met haar teamgenoten samen. "Ik wil nog beter worden. Het kan altijd beter. Dus ik train hard en hoop bij een BVO te komen. Profvoetballer worden en zo snel mogelijk bij een BVO komen is mijn grote droom."

Er vallen steeds spelers af

Voor de elfjarige Alec van Kappel verloopt de selectieprocedure bij de KNVB op dezelfde manier als bij de selectieprocedure van het meisjeselftal. De eerste twee trainingen zorgen voor de meeste afvallers. Een kleinere groep gaat door voor een achttal trainingen waaruit de selectie uiteindelijk via een afvalsysteem wordt samengesteld. Alec is de eerste training goed doorgekomen en hoopt de tweede training ook door te komen. Het is ook voor Alec niet de eerste keer dat hij geselecteerd wordt. Vorige jaar mocht hij ook mee trainen met talentteam van de KNVB en schopte hij het tot de selectie.

"Wij zijn nu nog met een groep van 28 jongens en elke keer vallen er jongens af. Bij de training van de KNVB hebben we niet echt een vaste plek. We krijgen hesjes en je spreekt met je team af waar iedereen gaat staan. Dat wisselen we af. Als ik rechtsbuiten sta en ik wil liever op het middenveld, dan zeggen we dat tegen elkaar en wisselen we. Het liefst speel ik bij het selectieteam op het middenveld. Bij de KNVB JO-12 spelen we op een kleiner veld. Als ik op middenveld sta dan kan ik goed 1-2'tjes maken. Dat vind ik ook het leukste. De bal afspelen naar een van mijn teamgenoten, doorgaan, de bal terugkrijgen en dan een actie maken. "

De jongste van het veld

Op vierjarige leeftijd trekt Alec voor het eerst het zwart-gele tenue van Theole aan, om dat bij de F-jes te verruilen voor het mooie oranje van TEC. Met zijn elf jaar speelt hij nu bij de JO13-1 en is zijn tegenstander vaak ruim een jaar ouder en een kop groter. Maar Alec redt zich prima. "Soms is het lastig als de tegenstander veel groter is. Maar door 1-2'tjes te maken, kom ik er altijd wel langs. Als ik de bal afspeel, gaat de speler van de tegenpartij achter de bal aan, dan ren ik door, ben ik er langs en krijg ik de bal weer terug. Het mooiste is dan een mooie voorzet te geven waardoor er een doelpunt valt. Ik voetbal graag samen met dit team. Het is heel leuk, we zijn allemaal goede spelers en coachen elkaar goed."

Met Messi, Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Robby Holder als grote voetbalhelden, droomt ook Alec van een carrière als profvoetballer. En als hij het voor het uitkiezen heeft, speelt hij liefst bij Ajax of Barcelona. "Alec is een zelfde speler als Donny van de Beek of Frenkie de Jong", complimenteren de trainers Franck Augustien en Raymond Verhagen het jonge talent. " Alec en Chelsea zijn waardevolle spelers binnen dit team vol talenten. Als dit tea een wedstrijd speelt, is het genieten."

Namens TEC wensen wij Chelsea en Alec heel veel succes en plezier bij de volgende KNVB training. Zet 'm op!

Meer berichten